Kanelbullens dag - världens supergoda bullar
Idag är det kanelbullens dag och här kommer ett recept från Johanna Westmans bok Första kokboken - som inte var Min första kokbok, men den kan varmt rekommenderas för där finns detta oslagbara recept som inte går att misslyckas med! Där finns även en jättegod vegetarisk lasagne som jag brukar laga emellanåt.
Min mamma har snott mitt jobb -hon bakade kolakakor när det sinade i hennes och pappas kakburk. Så nu bakar jag till eget skafferi, dessa bakade jag i måndags med assistens av Malin . Eller hon bakade skorpor parallellt med mitt bullbakande.
Supergoda kanelbullar:
100 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1dl socker
2tsk nystött kardemumma
1/2tsk salt
Ca 13 dl mjöl
Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
3 msk kanel
Pensling:
2 ägg
Pärlsocker
1) smält smöret till bulldegen, häll i mjölk och värm till fingervarmt.
2) blanda jäst och degspad och lös upp jästen. Tillsätt socker, salt och kardemumma .
3) tillsätt så mycket mjöl att degen släpper kanterna. Jag har den lyxen att äga en assistent som knådar degen litegrann . Annars får ni knåda förhand.
4) jäs degen i 30 minuter .
5) blanda till fyllningen.
6) dela degen i två delar, kavla ut dem en i taget och bred på fyllning. Vik ihop långsidorna och skär till 16 degremsor per del. Vrid remsorna och slå en knut.
7) jäs ytterligare 30 minuter och pensla därefter bullarna. För mig räckte det inte med ett ägg till 32 bullar, men det märks, så ta ett ägg i taget. Strö på pärlsocker och grädda ca 8 minuter i 225 grader.
Ha en god kanelbullens dag!
Kommentarer
Trackback