Underbar vaniljdoftande crème brulee på fillipinskt vis
Det här receptet kom jag över hos min vän Tess, vars man är från fillipinerna. Jag älskar crème brulee och har något vagt minne av en totalt misslyckad västerländsk variant. Nu fick jag lite experthjälp , det vill säga jag fick de olika momenten förklarade för mig, och då sockerlösningen kokat nån halvtimme och jag började undra varför inget hände... Ja då ringde jag till Tess .
Det tar tid. Att koka ihop 2,5 dl vatten med 2,5 dl socker var inte gjort i en handvändning. Sofia, som hjälpte till med efterrätten som vi skulle ha på nyårsafton , googlade och menar att det är fullt tillräckligt med 3 msk vatten. Absolut inte flera deciliter!! Men jag är stockkonservativ. Står det 2,5 dl i receptet då är det så! Och förresten är Tess ' man kock.
Men jag berättar detta som en liten brasklapp ... Tycker du att det går att rationalisera lite så gör det!
Fillipinsk crème brulee
2,5 dl socker
2,5 dl vatten
Koka ihop detta på ganska hög värme så att sockret till slut smälter. Räkna med en halvtimme för detta moment!! Häll därefter den tjocka, guldbruna sockerblandningen i en sockerkaksform på ca 1,5 L. Formen ska rymmas i en långpanna (vattenbad) och vattnet ska nå upp till samma höjd som brulee smeten i sockerkaksformen! Vrid på sockerkaksformen som du gör när du bröar den, sockret ska nå upp på kanterna.
10 äggulor
350 g kondenserad mjölk
350 g grädde
Skrapa ur innehållet i en vaniljstång
Rör ihop äggblandningen, den behöver inte vispas med elvisp. Häll detta i sockerkaksformen .
Ställ i vattenbad i 175 grader varm ugn. Lägg ugnsfolie över. Grädda i 40 minuter, men för mig och Sofia tog det betydligt längre tid. Efter en timme stängde vi av ugnen, lämnade kakan i den, och gick till Rusta. När vi återvände efter shoppingrundan var crème bruleen klar! Känn med en sticka, smeten ska inte kladda.
Låt svalna i fyra timmar och vänd sedan upp på ett serveringsfat.
Det svåraste momentet, bortsett från att smälta sockret, var att fylla långpannan med vatten utan att hälla kranvatten i bruleen!
Kommentarer
Trackback