Boaormen
För ett par veckor sedan bakades det en rulltårta i tv-programmet God kväll. Jag tyckte den verkade jättespännande och beslöt mig för att testa den till familjens kräftskiva.
Chokladrulltårta med färska bär & cheesecakefyllning kallas den på svt. Då jag såg den färdiga skapelsen på diskbänken hemma hos mina föräldrar utropade jag: "det ser ut som en Boaorm !"
"Boaormar är väl inte gröna!?" Replikerade min mamma.
"Är de inte?"
"Nä, det är väl mamba som är grön."
Äh, skitsamma. Jag vill inte kalla mitt bakverk för mamba. Det ÄR en Boaorm !
Och här följer receptet:
Rulltårtan:
4 ägg
1dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl
1 1/2 dl mandelmjöl
2msk kakao
1tsk mortlad kardemumma
Separera äggen. Vispa vitor med 1/2 dl socker till hårt skum . Blanda de torra ingredienserna. Vispa gulor med 1/2 dl socker fluffigt . Sikta ner det torra (jag tog en stor sil men allt gick inte igenom maskorna så jag hällde i det sista som det var). Rör ner lite av vitorna och vänd ner det sista så att det fortfarande är luftigt. Bred ut på bakplåtspapper, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, i 10 minuter. Efteråt stjälp upp den på ett bakplåtspapper som sockrats. Lägg en fuktig handduk över så kakan inte torkar!
Fyllningen:
200 gram färska bär ( jag blandade blåbär, hallon och röda vinbär)
300 g naturell färskost
1dl vispgrädde
1tsk vaniljsocker
1/2 dl florsocker
50 g riven mandelmassa
Rivet skal av 1 citron
Vispa grädde och färskost med elvisp och rör ner övriga ingredienser utom bären.
Bred ut fyllningen på rulltårtsbotten och strö över bären. Rulla ihop.
Jag färjade marsipan grön med karamellfärg och kavlade ut. Sedan lade jag den över rulltårtan som ett skal och vispade grädde och klickade ut ovanpå. Och garnerade med bär.
Det blev gott men inte alls så himlastormande som jag väntat mig . Om jag skulle göra om den, vilket är tveksamt med tanke på hur arbetsamt det var, men OM jag gör om den... Då hoppar jag över både kakaon och kardemumman. Det blev bara too much. Det känns som att det var allt i den, men smakerna tar ut varandra och kombin av citron, vanilj, choklad, kardemumma, crème cheese låter gott i teorin men som sagt- för mycket av det goda.
Mamma gillade inte citronsmaken men det gjorde jag. Och marsipan är gott och förhöjer intrycket av lyx.
Kommentarer
Trackback