Recept på Madeleinekakor
125 g smör
3 ägg
1,5 dl strösocker
finrivet skal och saft av en citron
2,25 dl vetemjöl
smält smör till formarna
florsocker att strö över de färdiga kakorna
ugn 200 grader
Smält smöret och ställ åt sidan.
Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Blanda ner det smälta smöret, citronskal, citronsaft. Rör försiktigt ner mjölet, lite i taget.
Vispa äggvitorna och rör ner dem i smeten. Det står i kakboken att de ska vispas luftiga.Men de blir ju hårt skum, som maräng? Jag blev inte klok på hur det ska vara men jag vispade dem till hårt skum!
Pensla formar med smält smör och fyll dem till ungefär hälften med fyllning.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Låt dem svalnaoch stjälp upp på ett fat och pudra florsocker över de som ska ätas direkt.
Receptet hittade jag i "Sju sorters julkakor" av Cecilia Vikbladh. En helt underbar bok! Jag vill baka allt! Och mycket kan man äta året runt så det är inte bara till den stora högtiden det passar. Exet jag använde är min mammas men jag funderar på ett eget ex så småningom.
Kommentarer
Trackback