Anna-kakor
Förra sommaren startade jag den här bloggen med syfte att skriva om bakning. Den har legat lite på is över vintern, men nu är det sommar igen! Igår klippte jag gräsmattan hos mina föräldrar, och än en gång förfärades jag över att bli bjuden på köpt vetebröd till fikat. De har KÖPT bröd, skrev jag till en kompis. Hon skrattade.
100 g smör
Efter gräsmattan blivit fin, den var riktigt långhårig, och efter en stund läsning av "Ut ur Kalahari" av Lasse Berg , så försökte jag mig på en kaka från min barndom - Anna -kakor.
Jag skriver försökte, för det var svårare än jag trott. Degen skulle kavlas ut till en kvadrat med sidan 35 cm. Jag kavlade och kavlade och degen föll sönder. Jag lånade mammas måttband och mätte, men nej, den var fortfarande bara 28 cm.
Då kom pappa in i köket. Han såg att jag bakade och frågade vad det skulle bli. Jag beklagade mig över de sju centimeter som fattades, men då fick jag de förlösande orden. "Det gör väl inget om det inte blir som i receptet!?" Pappa menade alltså att jag kunde nöja mig med det som blev. Och med facit i hand ser jag att det inte gjorde ett dugg! Det är visserligen bakpulver i degen , men den jäser inte så mycket och kakorna blev alldeles lagom . Men insåg nu att jag använde för mycket mjöl. Det ska vara en fjärdedel och inte en halv dl mjöl, utöver fyra dl.
Anna-kakor
1 1/2 dl socker
1 ägg
4 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl hallonsylt
1) rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg.
2) blanda mjöl och bakpulver och tillsätt. Arbeta samman degen.
3) kavla ut 2/3 av degen till en stor fyrkant på bakplåtspapper på plåten. Bred över sylten.
4) kavla ut resten av degen och skär smala remsor och lägg dem diagonalt över kakan.
5) grädda i 200 grader 10-15 min beroende på hur tjock kakan är. Skär kakan i rutor innan den kallnat.
Kommentarer
Mette
Kakorna ser kanongoda ut! Ska nog test baka sånna jag med tror jag. Tror du jag klarar mig utan måttband? :))
Svar:
Linda Gerdin
Trackback