Saffransbiscotti i augusti
Nu var det ett tag sen... Jag var bortrest till Stockholm för att se Leonard Cohen i förra veckan och då passade jag på att träffa syster. Hon bjöd på underbara hemlagade hamburgare med hembakade hamburgerbröd - jag är inte den ende ambitiösa kocken i familjen . Tyvärr skulle vi göra en repris av favoriten limepaj, ett recept som gått runt i bekantskapskretsen. "Det är det godaste jag har ätit på väldigt länge" var en kommentar den fick en gång. Jag återkommer om den! Nu befann vi oss i Stockholm drygt 20 mil bort från receptet . Och på vägen missades någon ingrediens... Till systers olycka. Tragiskt när det händer att kalasmat misslyckas. Syster deklarerade högt att hon alltid skulle låta mig stå för efterrätten hädan efter . Lite synd var det allt. Jag lyckas inte heller alltid. Så det så! :-)
Idag höll jag löftet om helgbak! Och nu bakade jag biscotti för allra första gången. Jag smög ner med en ljummen skorpa till pappa som satt framför fotbollsmatchen. "Det var kanongott!" Pappas kommentar .
SAFFRANSBISCOTTI
2dl sötmandel
1påse saffran
1 msk hett vatten
125 g rumstempererat smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Rosta mandeln i ugnen 175 grader varm ugn. Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget. Sedan ska saffran blandas med vatten och tillsättas, enligt recept, men det var svårt att få med alla saffranskorn så nästa gång ska jag testa att hälla i saffranet torrt . Jag frågade mamma om vattnet var nödvändigt ? Hon brukar alltid hälla i lite vatten då hon mortlat saffran, svarade hon. Så något med det är det...
Blanda mandel, mjöl, bakpulver och vaniljsocker . Rör ner i äggsmeten. Sedan delar du degen i tre delar och gör tre längder på bakplåtspappersklädd plåt. Degen är väldigt kladdig, så det är svårt att rulla som det står att jag ska göra. Grädda mitt i ugnen i samma temperatur som mandlarna rostades i.
Ta ut skorporna efter en halvtimme och sänk temperaturen till 100 grader . Skär längderna på tvären i 1,5 cm breda snittar. Lägg skorporna med snittytan upp. Grädda i 15 minuter och stäng sedan av ugnen. Skorporna kan stanna kvar tills de är torra. Kanongott!!
Receptet är från en santa Maria broschyr ; "doftande juldrömmar".