Saffransbiscotti i augusti

Nu var det ett tag sen... Jag var bortrest till Stockholm för att se Leonard Cohen i förra veckan och då passade jag på att träffa syster. Hon bjöd på underbara hemlagade hamburgare med hembakade hamburgerbröd - jag är inte den ende ambitiösa kocken i familjen . Tyvärr skulle vi göra en repris av favoriten limepaj, ett recept som gått runt i bekantskapskretsen. "Det är det godaste jag har ätit på väldigt länge" var en kommentar den fick en gång. Jag återkommer om den! Nu befann vi oss i Stockholm drygt 20 mil bort från receptet . Och på vägen missades någon ingrediens... Till systers olycka. Tragiskt när det händer att kalasmat misslyckas. Syster deklarerade högt att hon alltid skulle låta mig stå för efterrätten hädan efter . Lite synd var det allt. Jag lyckas inte heller alltid. Så det så! :-)
Idag höll jag löftet om helgbak! Och nu bakade jag biscotti för allra första gången. Jag smög ner med en ljummen skorpa till pappa som satt framför fotbollsmatchen. "Det var kanongott!" Pappas kommentar .

SAFFRANSBISCOTTI

2dl sötmandel
1påse saffran
1 msk hett vatten
125 g rumstempererat smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Rosta mandeln i ugnen 175 grader varm ugn. Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget. Sedan ska saffran blandas med vatten och tillsättas, enligt recept, men det var svårt att få med alla saffranskorn så nästa gång ska jag testa att hälla i saffranet torrt . Jag frågade mamma om vattnet var nödvändigt ? Hon brukar alltid hälla i lite vatten då hon mortlat saffran, svarade hon. Så något med det är det...
Blanda mandel, mjöl, bakpulver och vaniljsocker . Rör ner i äggsmeten. Sedan delar du degen i tre delar och gör tre längder på bakplåtspappersklädd plåt. Degen är väldigt kladdig, så det är svårt att rulla som det står att jag ska göra. Grädda mitt i ugnen i samma temperatur som mandlarna rostades i.
Ta ut skorporna efter en halvtimme och sänk temperaturen till 100 grader . Skär längderna på tvären i 1,5 cm breda snittar. Lägg skorporna med snittytan upp. Grädda i 15 minuter och stäng sedan av ugnen. Skorporna kan stanna kvar tills de är torra. Kanongott!!
Receptet är från en santa Maria broschyr ; "doftande juldrömmar".



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

lindagerdin.blogg.se

Jag har länge velat blogga som många andra verkar göra men jag har inte lyckats välja nisch, tills min syster beordrade mig att skriva om hur bak- och matlagningstokig jag är.... jag är kräfta och ju äldre jag blir desto mer kräftlik blir jag. Och som kräftan är jag svag för sötsaker, rör gärna i grytor och dricker ett glas vin till. Jag älskar att baka. Under en lång tid undvek jag bakning just för att det anses fel av många att äta saker (sötsaker) ur ett GI-perspektiv, tills jag insåg att vaddå!? jag lever i världen, jag har det här livet och tiden rusar, så varför inte passa på att stanna upp och... NJUTA! Jag försöker göra det jag mår bra av. God mat. Motion. Bakning. Läsa intressanta populärvetenskapliga böcker. Skriva. Skapa. Måla. Sjunga. Jag vill göra det bästa av den tid på jorden jag har tilldelats! Och om kakor gör mig lycklig...

RSS 2.0