Visioner


Jag har så många visioner, saker jag vill klara av till exempel på gymmet , där mina muskler inte gör riktigt som jag vill, eller så försöker jag stå på händer mot ytterdörren (utan att lyckas). Men även tavlor som väntar på att bli målade. Här är bilden av min senaste olja. Jag har Kråkrisvägen i Motala som tema just nu. Tänk om jag kunde skapa en hel kollektion med bara Motala motiv! :)
Det finns böcker som väntar på att läsas. Just nu läser jag Caitlin Morans bok "konsten att vara kvinna". Jag hade ingen aning om vad den skulle handla om, men den är oerhört underhållande. Caitlin Moran är feminist och musikjournalist . Hon lever ett spännande liv, helt annorlunda än mitt, därav spänningen. 
Psykologen sa till mig att det är spännande att olika människor upplever världen så olika, och att hur vi reagerar på intryck och händelser beror på vad vi har upplevt tidigare .
Jag har inte riktigt tänkt på det på det sättet förut, men helt plötsligt tvivlar jag på min förmåga att tolka omgivningen "rätt".
Varför är vägen röd? 
Jag vet inte, men rött är positivt, varmt, livfullt. Jag bor på den här gatan och jag älskar att bo här. Rött är kärlekens färg. Även om jag tycker ännu bättre om rosa så vore en rosa väg helt fel.
Kråkrisvägen är röd.
Träden blommar mitt i vintern . Monen skiner så vackert ovanför mig. Här bor jag. Här lever jag. Liv!

Underbar vaniljdoftande crème brulee på fillipinskt vis


Det här receptet kom jag över hos min vän Tess, vars man är från fillipinerna. Jag älskar crème brulee och har något vagt minne av en totalt misslyckad västerländsk variant. Nu fick jag lite experthjälp , det vill säga jag fick de olika momenten förklarade för mig, och då sockerlösningen kokat nån halvtimme och jag började undra varför inget hände... Ja då ringde jag till Tess .
Det tar tid. Att koka ihop 2,5 dl vatten med 2,5 dl socker var inte gjort i en handvändning. Sofia, som hjälpte till med efterrätten som vi skulle ha på nyårsafton , googlade och menar att det är fullt tillräckligt med 3 msk vatten. Absolut inte flera deciliter!! Men jag är stockkonservativ. Står det 2,5 dl i receptet då är det så! Och förresten är Tess ' man kock.
Men jag berättar detta som en liten brasklapp ... Tycker du att det går att rationalisera lite så gör det!

Fillipinsk crème brulee
2,5 dl socker
2,5 dl vatten
Koka ihop detta på ganska hög värme så att sockret till slut smälter. Räkna med en halvtimme för detta moment!! Häll därefter den tjocka, guldbruna sockerblandningen i en sockerkaksform på ca 1,5 L. Formen ska rymmas i en långpanna (vattenbad) och vattnet ska nå upp till samma höjd som brulee smeten i sockerkaksformen! Vrid på sockerkaksformen som du gör när du bröar den, sockret ska nå upp på kanterna.
10 äggulor
350 g kondenserad mjölk 
350 g grädde
Skrapa ur innehållet i en vaniljstång
Rör ihop äggblandningen, den behöver inte vispas med elvisp. Häll detta i sockerkaksformen .
Ställ i vattenbad i 175 grader varm ugn. Lägg ugnsfolie över. Grädda i 40 minuter, men för mig och Sofia tog det betydligt längre tid. Efter en timme stängde vi av ugnen, lämnade kakan i den, och gick till Rusta. När vi återvände efter shoppingrundan var crème bruleen klar! Känn med en sticka, smeten ska inte kladda.
Låt svalna i fyra timmar och vänd sedan upp på ett serveringsfat.
Det svåraste momentet, bortsett från att smälta sockret, var att fylla långpannan med vatten utan att hälla kranvatten i bruleen!

lindagerdin.blogg.se

Jag har länge velat blogga som många andra verkar göra men jag har inte lyckats välja nisch, tills min syster beordrade mig att skriva om hur bak- och matlagningstokig jag är.... jag är kräfta och ju äldre jag blir desto mer kräftlik blir jag. Och som kräftan är jag svag för sötsaker, rör gärna i grytor och dricker ett glas vin till. Jag älskar att baka. Under en lång tid undvek jag bakning just för att det anses fel av många att äta saker (sötsaker) ur ett GI-perspektiv, tills jag insåg att vaddå!? jag lever i världen, jag har det här livet och tiden rusar, så varför inte passa på att stanna upp och... NJUTA! Jag försöker göra det jag mår bra av. God mat. Motion. Bakning. Läsa intressanta populärvetenskapliga böcker. Skriva. Skapa. Måla. Sjunga. Jag vill göra det bästa av den tid på jorden jag har tilldelats! Och om kakor gör mig lycklig...

RSS 2.0