Anna-kakor

Förra sommaren startade jag den här bloggen med syfte att skriva om bakning. Den har legat lite på is över vintern, men nu är det sommar igen! Igår klippte jag gräsmattan hos mina föräldrar, och än en gång förfärades jag över att bli bjuden på köpt vetebröd till fikat. De har KÖPT bröd, skrev jag till en kompis. Hon skrattade.
Efter gräsmattan blivit fin, den var riktigt långhårig, och efter en stund läsning av "Ut ur Kalahari" av Lasse Berg , så försökte jag mig på en kaka från min barndom - Anna -kakor.
Jag skriver försökte, för det var svårare än jag trott. Degen skulle kavlas ut till en  kvadrat med sidan 35 cm. Jag kavlade och kavlade och degen föll sönder. Jag lånade mammas måttband och mätte, men nej, den var fortfarande bara 28 cm.
Då kom pappa in i köket. Han såg att jag bakade och frågade vad det skulle bli. Jag beklagade mig över de sju centimeter som fattades, men då fick jag de förlösande orden. "Det gör väl inget om det inte blir som i receptet!?" Pappa menade alltså att jag kunde nöja mig med det som blev. Och med facit i hand ser jag att det inte gjorde ett dugg! Det är visserligen bakpulver i degen , men den jäser inte så mycket och kakorna blev alldeles lagom . Men insåg nu att jag använde för mycket mjöl. Det ska vara en fjärdedel och inte en halv dl mjöl, utöver fyra dl.

Anna-kakor


100 g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
4 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
2 dl hallonsylt

1) rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg.
2) blanda mjöl och bakpulver och tillsätt. Arbeta samman degen.
3) kavla ut 2/3 av degen till en stor fyrkant på bakplåtspapper på plåten. Bred över sylten.
4) kavla ut resten av degen och skär smala remsor och lägg dem diagonalt över kakan.
5) grädda i 200 grader 10-15 min beroende på hur tjock kakan är. Skär kakan i rutor innan den kallnat.

lindagerdin.blogg.se

Jag har länge velat blogga som många andra verkar göra men jag har inte lyckats välja nisch, tills min syster beordrade mig att skriva om hur bak- och matlagningstokig jag är.... jag är kräfta och ju äldre jag blir desto mer kräftlik blir jag. Och som kräftan är jag svag för sötsaker, rör gärna i grytor och dricker ett glas vin till. Jag älskar att baka. Under en lång tid undvek jag bakning just för att det anses fel av många att äta saker (sötsaker) ur ett GI-perspektiv, tills jag insåg att vaddå!? jag lever i världen, jag har det här livet och tiden rusar, så varför inte passa på att stanna upp och... NJUTA! Jag försöker göra det jag mår bra av. God mat. Motion. Bakning. Läsa intressanta populärvetenskapliga böcker. Skriva. Skapa. Måla. Sjunga. Jag vill göra det bästa av den tid på jorden jag har tilldelats! Och om kakor gör mig lycklig...

RSS 2.0