Recept på Madeleinekakor

125 g smör
3 ägg
1,5 dl strösocker
finrivet skal och saft av en citron
2,25 dl vetemjöl
smält smör till formarna
florsocker att strö över de färdiga kakorna
 
ugn 200 grader
 
Smält smöret och ställ åt sidan. 
Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Blanda ner det smälta smöret, citronskal, citronsaft. Rör försiktigt ner mjölet, lite i taget.
Vispa äggvitorna och rör ner dem i smeten. Det står i kakboken att de ska vispas luftiga.Men de blir ju hårt skum, som maräng? Jag blev inte klok på hur det ska vara men jag vispade dem till hårt skum!
Pensla formar med smält smör och fyll dem till ungefär hälften med fyllning.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Låt dem svalnaoch stjälp upp på ett fat och pudra florsocker över de som ska ätas direkt.
 
Receptet hittade jag i "Sju sorters julkakor" av Cecilia Vikbladh. En helt underbar bok! Jag vill baka allt! Och mycket kan man äta året runt så det är inte bara till den stora högtiden det passar. Exet jag använde är min mammas men jag funderar på ett eget ex så småningom.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

lindagerdin.blogg.se

Jag har länge velat blogga som många andra verkar göra men jag har inte lyckats välja nisch, tills min syster beordrade mig att skriva om hur bak- och matlagningstokig jag är.... jag är kräfta och ju äldre jag blir desto mer kräftlik blir jag. Och som kräftan är jag svag för sötsaker, rör gärna i grytor och dricker ett glas vin till. Jag älskar att baka. Under en lång tid undvek jag bakning just för att det anses fel av många att äta saker (sötsaker) ur ett GI-perspektiv, tills jag insåg att vaddå!? jag lever i världen, jag har det här livet och tiden rusar, så varför inte passa på att stanna upp och... NJUTA! Jag försöker göra det jag mår bra av. God mat. Motion. Bakning. Läsa intressanta populärvetenskapliga böcker. Skriva. Skapa. Måla. Sjunga. Jag vill göra det bästa av den tid på jorden jag har tilldelats! Och om kakor gör mig lycklig...

RSS 2.0