Bästa limepajen

 
Jag lovade återkomma med receptet på limepajen. Jag fick det av en vän för flera år sedan och efter det har det blivit många pajer. Försökte googla efter receptet då jag var hos syrran, men hittade inget som var lika.
 
PAJSKAL:
150 g smör
3/4 dl socker
1 äggula
4 dl vetemjöl
 
FYLLNING:
4 ägg
200 g socker
2 msk vetemjöl
saften av 2-3 limefrukter (funkar även med citron)
1 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
 
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter, i 150 grader.
 
MARÄNG:
100 g socker
3 äggvitor
1 msk vaniljsocker
 
Vispa ihop marängen och bred på den färdiggräddade pajen. Sätt ugnen på 225 grader och grädda sedan pajen med marängen i ca 8 minuter.
 

Saffransbiscotti i augusti

Nu var det ett tag sen... Jag var bortrest till Stockholm för att se Leonard Cohen i förra veckan och då passade jag på att träffa syster. Hon bjöd på underbara hemlagade hamburgare med hembakade hamburgerbröd - jag är inte den ende ambitiösa kocken i familjen . Tyvärr skulle vi göra en repris av favoriten limepaj, ett recept som gått runt i bekantskapskretsen. "Det är det godaste jag har ätit på väldigt länge" var en kommentar den fick en gång. Jag återkommer om den! Nu befann vi oss i Stockholm drygt 20 mil bort från receptet . Och på vägen missades någon ingrediens... Till systers olycka. Tragiskt när det händer att kalasmat misslyckas. Syster deklarerade högt att hon alltid skulle låta mig stå för efterrätten hädan efter . Lite synd var det allt. Jag lyckas inte heller alltid. Så det så! :-)
Idag höll jag löftet om helgbak! Och nu bakade jag biscotti för allra första gången. Jag smög ner med en ljummen skorpa till pappa som satt framför fotbollsmatchen. "Det var kanongott!" Pappas kommentar .

SAFFRANSBISCOTTI

2dl sötmandel
1påse saffran
1 msk hett vatten
125 g rumstempererat smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Rosta mandeln i ugnen 175 grader varm ugn. Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget. Sedan ska saffran blandas med vatten och tillsättas, enligt recept, men det var svårt att få med alla saffranskorn så nästa gång ska jag testa att hälla i saffranet torrt . Jag frågade mamma om vattnet var nödvändigt ? Hon brukar alltid hälla i lite vatten då hon mortlat saffran, svarade hon. Så något med det är det...
Blanda mandel, mjöl, bakpulver och vaniljsocker . Rör ner i äggsmeten. Sedan delar du degen i tre delar och gör tre längder på bakplåtspappersklädd plåt. Degen är väldigt kladdig, så det är svårt att rulla som det står att jag ska göra. Grädda mitt i ugnen i samma temperatur som mandlarna rostades i.
Ta ut skorporna efter en halvtimme och sänk temperaturen till 100 grader . Skär längderna på tvären i 1,5 cm breda snittar. Lägg skorporna med snittytan upp. Grädda i 15 minuter och stäng sedan av ugnen. Skorporna kan stanna kvar tills de är torra. Kanongott!!
Receptet är från en santa Maria broschyr ; "doftande juldrömmar".

Underbara vaniljsås!

2 ägg
1,5 msk strösocker
3 tsk potatismjöl
3 dl mjölk
3 dl matlagningsgrädde
 
Banda allt i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills den tjocknar.
Tillsätt 1,5 msk vaniljsocker efter att såsen kokat klart och tagits av plattan. "Annars blir såsen grå" säger min mamma.

Recept på äpplekaka utan mjölk

4 ägg
4 dl strösocker
110 g smör
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
några trädgårdsäpplen
kanel och socker att rulla äpplebitarna i
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 
Smält smöret och låt svalna.
Rör samman mjöl och bakpulver.
Blanda ner smör och mjölblandningen i smeten.
Skala äpplena och kärna ur. Skär i klyftor och rulla i lite kanel och strösocker.
Häll smeten i en långpanna. Jag använde en större teflonform så jag slapp smöra formen men annars kan det vara bra.
Täck smeten med äppleklyftor i något dekorativt mönster och grädda i ca 40 minuter i 200 grader.

Recept på Madeleinekakor

125 g smör
3 ägg
1,5 dl strösocker
finrivet skal och saft av en citron
2,25 dl vetemjöl
smält smör till formarna
florsocker att strö över de färdiga kakorna
 
ugn 200 grader
 
Smält smöret och ställ åt sidan. 
Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Blanda ner det smälta smöret, citronskal, citronsaft. Rör försiktigt ner mjölet, lite i taget.
Vispa äggvitorna och rör ner dem i smeten. Det står i kakboken att de ska vispas luftiga.Men de blir ju hårt skum, som maräng? Jag blev inte klok på hur det ska vara men jag vispade dem till hårt skum!
Pensla formar med smält smör och fyll dem till ungefär hälften med fyllning.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Låt dem svalnaoch stjälp upp på ett fat och pudra florsocker över de som ska ätas direkt.
 
Receptet hittade jag i "Sju sorters julkakor" av Cecilia Vikbladh. En helt underbar bok! Jag vill baka allt! Och mycket kan man äta året runt så det är inte bara till den stora högtiden det passar. Exet jag använde är min mammas men jag funderar på ett eget ex så småningom.

Den glömda mjölken

Idag bakade jag en helt vanlig äpplesockerkaka. Den blev så vanlig, inte för att jag missade att hälla i mjölken eller för äpplena kom från trädet bakom huset, utan för att jag brast i fantasi och för att mamma bad mig baka en äpplesockerkaka . Så blev det. En kaka på ägg, socker, smält smör, mjöl och bakpulver . Sedan skivade äpplen rullade i kanel och lite socker . Min syster och hennes man kom på fika. Jag ville trots allt förgylla tillfället och kokade riktig vaniljsås! Inte sån där på pulver utan riktig. På två ägg, potatismjöl, mjölk, mellangrädde, vanilj. Jättegod!

På jakt efter den mytomspunna Madeleine kakan

Jag får erkänna att det är första gången jag ens har försökt baka Madeleine kakor. Jag vet inte ens varför? Ända sedan gymnasiets litteraturundervisning och intåget av Marcel Proust i mitt medvetande så har jag emellanåt dagdrömt om dessa kakor. Jag hade här velat skriva "dessa fantastiska" kakor, och pappa undrade i försynt förhoppning hur många hundra jag bakat? , men var var den där oförglömliga uppenbarelsen? Var det för att jag missat Lindblomsteet? Vi drack Gevalia. Eller beror det på att vi saknade de rätta Madeleine formarna och fick nöja oss med något annat? Pappa intresserade sig dock mer för det antika (?) kakfatet än för receptet, trots att de var jättegoda som han sa.
Jag gjorde en halv sats, och det känns som tillräckligt . Kolakakorna är godare i mitt tycke.

Kolakakor

Min pappa äter kakor till kaffet varje dag. Oftast köpekakor, ett faktum jag opponerat mig emot. "Det kan inte vara nyttigt? Är det inte en massa tillsatser och konstiga fetter?" Så jag erbjöd mig att varje helg komma hem till mina föräldrar och baka. Första lördagen bakade jag kolakakor. En vecka senare då jag kom tillbaka till dem inspekterade jag kakburken... den var nästan tom! Mamma berättade att pappa brukar ta två till varje kaffekopp. Det kan hända är inte så nyttigt ens med hembakat, men nu fick jag en ursäkt att baka mer.
 
Recept på kolakakor:
 200 g smör
1 3/4 dl socker
7 dl vetemjöl (350 g)
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
 
Blanda allt och dela upp i mindre bitar som ska rullas till fingertjocka längder. Lägg dem på plåt och platta till med gaffel. Grädda i 175 grader 10-15 minuter. Skär dem i sneda kakor innan de kallnar.

Daddelbollar

Idag, tidigt på morgonen, tog jag mod till mig... ja mod! att använda födelsedagspresenten mr matberedare för allra första gången. Det tog en liten stund att sätta ihop alla delar rätt, men var mycket mycket enklare än jag trodde. Det blev daddelbollar! Ett av mina favoritgodis som jag lärde mig av en alldeles för hälsomedveten kvinna som jag inte ska namnge. Oavsett hennes eskapistiska matvanor lärde hon mig en del värt att veta. Som just dessa bollar.
 
Recept:
 
600 g färska dadlar
2 stora skedar kokosfett (sånt som finns på hälsohyllan, inget annat)
2 nävar hackade nötter (valfria sorter)
100 g kakao
 
plus kakao att rulla dem i
 
1) Kärna ur dadlarna och mixa dem i matberedaren med knivinsatsen, det ska bli en kletig smet
2) tillsätt kokosfett, kakao och nötter och kör till en jämn smet
3) rulla bollar och rulla dem i kakao. Det kan gå lättare om man kyler smeten, den är rätt så kletig, men jag tog mig inte tid, jag skulle ju blogga ;)
 
De är jättegoda, jag lovar!
 
 
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

lindagerdin.blogg.se

Jag har länge velat blogga som många andra verkar göra men jag har inte lyckats välja nisch, tills min syster beordrade mig att skriva om hur bak- och matlagningstokig jag är.... jag är kräfta och ju äldre jag blir desto mer kräftlik blir jag. Och som kräftan är jag svag för sötsaker, rör gärna i grytor och dricker ett glas vin till. Jag älskar att baka. Under en lång tid undvek jag bakning just för att det anses fel av många att äta saker (sötsaker) ur ett GI-perspektiv, tills jag insåg att vaddå!? jag lever i världen, jag har det här livet och tiden rusar, så varför inte passa på att stanna upp och... NJUTA! Jag försöker göra det jag mår bra av. God mat. Motion. Bakning. Läsa intressanta populärvetenskapliga böcker. Skriva. Skapa. Måla. Sjunga. Jag vill göra det bästa av den tid på jorden jag har tilldelats! Och om kakor gör mig lycklig...

RSS 2.0