Mazarinkaka
I helgen hade vi heldag med kören jag sjunger i och till dess bakade några av oss något gott till fikastunderna. Jag letade upp det här receptet på mazarinkaka som jag inte bakat på många år. Jag var rädd den skulle misslyckas, men den blev oerhört populär. Så pass att jag inte fick många bitar kvar att ta hem... Men min syster och jag fikade på de sista två kakorna i söndags efter joggingturen.
Mazarinkaka
300 g smör
4 1/2 dl socker
Detta röres poröst - jag tog elvispen med degkrokar.
3 ägg tillsättes ett i taget.
2 1/4 dl mjölk
100 g sötmandelmjöl
Bittemandel/ bittemandelolja motsvarande 8 bittemandlar.
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Skålla och mal bittemandeln. Blanda mandelmjöl, vetemjöl,bittemandelmjöl och bakpulver och rör sedan ned i smeten. Tillsätt även mjölken.
Bred smeten i en långpanna. Jag har en teflon form som är lite mindre än långpannan och den behöver ju då inte smörjas heller.
Grädda mitt i ugnen, 175 grader, 20-30 minuter.
Glasyr
3 dl florsocker
3 msk hallonsylt
Blanda ihop och bred över den svalnade kakan. Ställ kallt. Skär i fyrkanter.
Spenatpaj
Igår träffade jag mina vänner. Vi är tre tjejer som träffas och lagar mat ihop någon gång ibland, inte så ofta att vi börjar irritera oss på varandras tillkortakommanden, utan just så ofta att vi har massor att prata om och vi fortsätter prata till midnatt .
En av oss, och det är tyvärr inte jag, är vegetarian så vi lagar alltså alltid vegomat.
En gång i tiden var jag verkligen vego, men efter fem år så började jag verkligen längta efter kött! Jag tyckte det var orättvist att alla andra kunde äta " vad de ville" medan jag skulle leva upp till mina högtflygande ideal...
En rest från en svunnen tid med grönsaksätande, en tid jag kan längta tillbaka till utan att själv lyckas uppbåda tillräcklig disciplin för att återgå till den, men här kommer mitt dåvarande favoritrecept. Spenatpaj stod på menyn oerhört ofta och den har sedan följt mig med in i köttätartiden.
Spenatpaj lagom till tre
Pajdeg:
150 g smör ( men byt gärna ut en del av det till kvarg så blir det extra nyttigt)
3 dl mjöl
2 msk vatten
Spenatröra :
250 g fryst hackad spenat som ska tinas
1 liten burk keso som ska rinna av i sil
1 gul lök som ska hackas
Några champinjoner som ska skivas
Ett par tomater att skiva
Ganska mycket tomatpuré , ca 2-3 msk
Timjan
1 grönsaksbuljongtärning
Riven ost
Rör ihop degen och klä ett pajskal.
Stek löken i smör och tillsätt sedan tinad spenat, avrunnen keso , tomatpuré , timjan, buljongtärning .
Fyll pajskalet med spenatröran och täck med skivade champinjoner och överst skivad tomat. Strö över riven ost.
Grädda i 30 min i 200 grader.
Man kan byta ut keson mot färskost, då blir det lite fetare. Jag sa igår att " den här pajen är egentligen för nyttig". Då hade vi använt kvarg i degen men vi kompenserade med riven ost som det inte var i ursprungsreceptet, taget ut " vegetariska kokboken".
Till efterrätt åt vi lakrits/hallon kaka, men det är en annan historia ;)